



















|     
Wat te doen en wat te laten bij het huren van een woning in Singapore
- Stel niet uit tot morgen wat u vandaag kunt doen. Hiermee bedoel ik, begin zo vroeg mogelijk met uw zoektocht naar een woning. Over het algemeen moet een paar weken wel voldoende tijd zijn, zeker als uw makelaar op dezelfde golflengte zit als u, om een passende woning te vinden. Sterker, sommige expats lopen in no-time pardoes tegen hun droomhuis. Maar ga hier uiteraard niet vanuit. Immers, u bent hoogstwaarschijnlijk tegen die tijd full-time aan het werk, met als gevolg dat netto alleen de avonden en de weekenden resteren.
- Bezichtig altijd de woning waar u interesse in heeft. Alhoewel je tegenwoordig online goed je ogen de kost kunt geven, gaat er niks boven een persoonlijk bezoek aan de woning in kwestie. U krijgt dan namelijk ook de kanten van de woning te zien die niet op de virtuele presentatie staan.
- Probeer altijd de eventuele verborgen gebreken van het huis boven water te halen. Niet alle verhuurders zijn namelijk even geschikt. Een gezonde dosis skepsis kan dus op zijn plaats zijn. Let ook vooraf op de extra kosten en de eventuele kleine lettertjes. Onderschat de kosten die bovenop de huur komen niet. Energie, gas, water, airco servicing, enz. Al deze extra's kunnen bij elkaar een behoorlijk aanslag zijn op uw budget, dus schat goed in wat uw totaalkosten zijn vóórdat u uw handtekening plaatst.
- Hoewel er met de veiligheid van de huizen in Singapore doorgaans niks mis is, doet u er toch goed aan om uw aanstaande woning aan een beste check te onderwerpen. Werken alle sloten nog goed? Liggen er geen losse tegels rondom het huis? Is alle bedrading nog in goede staat? Doet de buitenverlichting het nog? Singapore heeft minder last van criminaliteit dan de gemiddelde Nederlandse stad, maar toch geldt hier de slogan "No crime doesn't mean no crime". Kortom, zorg ervoor dat de veiligheidszaken die u kunt regelen in ieder geval op orde hebt.
- Teken alleen het huurcontract als u geen enkele twijfel meer hebt over de voorwaarden en bepalingen ervan. Bent u ergens nog niet helemaal zeker over, leg e.e.a. dan altijd even voor bij een advocaat of een vriend of kennis die dergelijke kennis heeft.
- Maak altijd even een korte wandeling rond in de buurt van uw aanstaande woning. Is het een prettige buurt? Zijn de management medewerkers van uw appartement vriendelijk en beleefd? Zijn de openbare ruimtes goed onderhouden en netjes? Is er een drukke snelweg in de buurt of is er wellicht andere geluidsoverlast? Let vooral op prikborden in de lobby van uw appartement en eventueel met schuttingen afgezette terreinen. Hier worden vaak aankondigingen op geplaatst over aanstaande bouwprojecten. Hoe staat het met de zoninval in de woning? Zijn de zonneschermen effectief?
- Stel altijd meteen eventuele vragen die u te binnen schieten. Uw makelaar en uiteraard de verhuurder zijn allebei goede vraagbakens, niet alleen omdat ze veel kennis van zaken hebben maar ook omdat ze bij wet geen halve waarheden mogen vertellen. Overigens, wees altijd zo duidelijk en openhartig mogelijk als het op punten aankomt waar wollige afspraken later in uw nadeel zouden kunnen uitpakken. Het is misschien niet altijd even eenvoudig om onverbloemd gedachten te wisselen met op het eerste gezicht aardig mensen, maar om latere misverstanden te voorkomen die u wellicht in uw portemonnaie gaat voelen, is het aan te raden om onderling geen enkel los endje te hebben.
- Probeer minimaal zo'n 5 tot 7 woningen te bezichtigen voordat u uw definitieve keuze maakt. Er is geen reden tot haast; het aanal beschikbare huizen in Singapore is enorm, en de variatie is groot. Bovendien worden er continu nieuwe appartementen bij gebouwd, ook in de komende jaren.
- Ga er niet vanuit dat de huurprijs die men vraagt ook de daadwerkelijk huurprijs is. Wanneer u een aantal goede argumenten aan kunt dragen waarom de huurprijs die men vraagt best 10-20% lager mag zijn, maakt u een goede kans op wat korting. Kortom, onderschat de kunst van het afdingen en onderhandelen niet. Maar, voor wat hoort wat, dus als u inderdaad een nette huur heeft gerealiseerd, dan is het wel zo fideel om altijd tijdig de huur te betalen, niet bij elk akkefietje de verhuurder erbij te betrekken en altijd te proberen de woning en inboedel zo goed mogelijk te onderhouden. Dit werkt overigens ook in uw voordeel, omdat u bij het eventueel verlenging van uw hoorcontract op deze manier ook weer een betere kans maakt op dezelfde huurprijs i.p.v. een huurverhoging.
Wilt u dat ik contact met u opneem? Of wilt u een vraag stellen of wat feedback plaatsen? Gebruik dan onderstaand formulier. U hoort binnen een dag van mij.
 Bayshore Park sea view
|
|







-
-
-
-
-
-
-

Vakantiegevoel

|