



















|     
Namaak huurbazen en huurfraude
Als we de laatste cijfers erop naslaan, lijkt het erop dat expats steeds meer de dupe worden van oplichting door nep huurbazen, valse huurcontracten, voorschotten die niet worden terugbetaald en meer van dergelijke verlakkerij. CASE, de Consumers Association of Singapore, heeft sinds oktober 2009 tot maart 2010 geconstateerd dat 32 klachten van alle 365 klachten over makelaars afkomstig zijn van buitenlanders. Dit is een toename van 23%, d.w.z. de 26 van de in totaal 516 klachten over dezelfde periode van het jaar daarvoor.
Het Institute of Estate Agents noteerde 5 klachten van buitenlanders sinde oktober twee jaar geleden. Echter, geen van de makelaar tegen wie de klachtenwaren ingediend stonden bij de IEA geregistreerd. De meest voorkomende klachten waren te hoge tarieven berekenen, het niet honoreren van het huurcontract en het niet terug betalen van voorschotten of borg.
Onlangs werd door de Singapore Straits Times een artikel gepubliceerd over een man die claimde eigenaar te zijn van een appartement aan 14 Scotts Road en die voornemens was deze woning te willen verhuren. Het bewuste adres is echter de locatie van een winkelcentrum, Far East Plaza geheten. Toen de journalist de man om meer details verzocht, hing hij op. Daarna werd niks meer van hem vernomen.
Met de groeiende aantal expats in Singapore, groeit ook het aantal oplichters die het in het bijzonder gemunt hebben op woning-zoekende buitenlanders. Deze recent aangekomen expats zijn namelijk een makkelijke prooi omdat ze vanzelfsprekend nog niet zo op de hoogte zijn van het rijlen en zeilen in de onroerend goed markt in vergelijking met de lokale bevolking en expats die hier al langer wonen.
Fraudeurs als hierboven doen zich voor als eigenaars van appartementen en sturen potentiele huurders foto's en adressen van fraaie woningen, incluis sjieke inboedel, en verleiden hiermee deze nietsvermoedende buitenlanders tot het overmaken van borg- en voorschotbedragen. Wanneer de gegadigden aangeven een afspraak te willen maken, vertelt de "verhuurder" eenvoudig op zakenreis te moeten. De fraudeur verdwijnt vervolgens met de noorderzon, de nieuwbakken expat bekaaid en achterlatend.
Wat we hiervan leren is dat het van cruciaal belang is dat u altijd 100% zeker weet dat de verhuurder waar u mee te maken heeft daadwerkelijk de eigenaar is van de woning die hij aan u laat zien. Wilt u nog meer zekerheid, dan neemt u een officieel geregistreerde makelaar in de arm met bovendien ruim voldoende kennis van de locale markt, zodat hij u voor de rotte appels kan behoeden en op betrouwbare wijze van dienst kan zijn.
Update: Met de strengere regelgeving die sindsdien in werking is getreden, is het probleem van de nep-makelaars inmiddels zo goed als compleet verholpen.
Tip: deze site om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen.
Wilt u dat ik contact met u opneem? Of wilt u een vraag stellen of wat feedback plaatsen? Gebruik dan onderstaand formulier. U hoort binnen een dag van mij.
 Bayshore Park sea view
|
|







-
-
-
-
-
-
-

Vakantiegevoel

|